W tym roku kiełkowanie pierwszej partii nasion przebiegało z problemami i wydajność wyniosła 60% (30 na 50). Zastanawiam się co mogło być przyczyną i powodów może być klika, ale najbardziej prawdopodobny to mój błąd polegający na tym, iż wykiełkowane nasiona pozostawiłem w pojemniku, a sam pojemnik przeniosłem w inne, chłodniejsze miejsce ale za to ze światłem. Zmiana optymalnych warunków spowodowała obniżenie skuteczności kiełkowania. Kilka odmian w ogóle nie dała rady, dlatego 5 marca wysiałem kolejną partię nasion. Na 20 kostek wełny mineralnej trafiły poniższe odmiany:
- Murupi Amarela
- SRTSL x BBG7 Orange Bleeder
- Sugar Rush Peach
- MOA Scotch Bonnet Red
- Aji Mango
- Murupi Amarela
- Royal Gold
- Jimmy Nardello
- Scotch Brains
Do niedzieli 11 marca pojawiło się życie w 12 nasionach (po 6 dniach ponownie 60% wydajność) a tym samym 4 siewki trafiły do hydroprzedszkola:
Scotch Bonnet Red, SRTSL x BBG7, Aji Mango, Sugar Rush Peach.
|
Hydroprzedszkole 11.03.2018 |
|
Jalapeno Smolder |
Aji Mango zastąpiło w
Jalapeno Smolder, którego sadzonka trafiła do kubka z ziemią.
Pozostałe 8 nasion nadal przebywa w pojemniku do kiełkowania i w najbliższych dniach trafi do kubków z ziemią. Mają na względzie wniosek o optymalnych warunkach, zostawiłem pojemnik w tym samym miejscu ale tam dołożyłem oświetlenie. Liczę, że wydajność wzrośnie.
W hydroprzedszkolu są jeszcze dwa miejsca do obsadzenia i czekają aż pojawi się życie w nasionach odmian
Murupia Amarela i
Scotch Brain. 9 marca podwoiłem ilość nasion tych odmian by mieć pewność, że na jesień będę mógł smakować tych papryczek.
Poniżej również mała animacja, jak rosną rośliny.
|
Przyrost masy zielonej w przeciągu 9 dni. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz