poniedziałek, 12 marca 2018

Kolejne wykiełkowane rośliny trafiają do hydroprzedszkola - Scotch Bonnet Red, SRTSL x BBG7, Aji Mango, Sugar Rush Peach

W tym roku kiełkowanie pierwszej partii nasion przebiegało z problemami i wydajność wyniosła 60% (30 na 50). Zastanawiam się co mogło być przyczyną i powodów może być klika, ale najbardziej prawdopodobny to mój błąd polegający na tym, iż wykiełkowane nasiona pozostawiłem w pojemniku, a sam pojemnik przeniosłem w inne, chłodniejsze miejsce ale za to ze światłem. Zmiana optymalnych warunków spowodowała obniżenie skuteczności kiełkowania. Kilka odmian w ogóle nie dała rady, dlatego 5 marca wysiałem kolejną partię nasion. Na 20 kostek wełny mineralnej trafiły poniższe odmiany:
  1. Murupi Amarela
  2. SRTSL x BBG7 Orange Bleeder
  3. Sugar Rush Peach
  4. MOA Scotch Bonnet Red
  5. Aji Mango
  6. Murupi Amarela
  7. Royal Gold
  8. Jimmy Nardello
  9. Scotch Brains
Do niedzieli 11 marca pojawiło się życie w 12 nasionach (po 6 dniach ponownie 60% wydajność) a tym samym 4 siewki trafiły do hydroprzedszkola: Scotch Bonnet Red, SRTSL x BBG7, Aji Mango, Sugar Rush Peach. 
Hydroprzedszkole 11.03.2018
Jalapeno Smolder

Aji Mango zastąpiło w Jalapeno Smolder, którego sadzonka trafiła do kubka z ziemią.

Pozostałe 8 nasion nadal przebywa w pojemniku do kiełkowania i w najbliższych dniach trafi do kubków z ziemią. Mają na względzie wniosek o optymalnych warunkach, zostawiłem pojemnik w tym samym miejscu ale tam dołożyłem oświetlenie. Liczę, że wydajność wzrośnie.

W hydroprzedszkolu są jeszcze dwa miejsca do obsadzenia i czekają aż pojawi się życie w nasionach odmian Murupia Amarela i Scotch Brain. 9 marca podwoiłem ilość nasion tych odmian by mieć pewność, że na jesień będę mógł smakować tych papryczek.

Poniżej również mała animacja, jak rosną rośliny.
Przyrost masy zielonej w przeciągu 9 dni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz